Dilasyon ve küretaj (D&C) rahimden doku almak için uygulanan küçük (kısa) bir cerrahi işlemdir. Bu işleme eğer adetleriniz arasında açıklanamayan bir kanamanız varsa veya yeni doğum yapmışsanız ve plasental dokular rahimde kalmışsa ihtiyaç duyabilirsiniz. D&C aynı zamanda düşük nedeniyle kalan gebelik dokularını almak için de uygulanmaktadır.

Bu işlem nasıl yapılmaktadır?

D&C doktorun muayenehanesinde veya hastanede yapılabilir. Rahatlamanızı sağlayacak veya bayıltıcı ilaçlar verilebilir. Hekim özel aletler kullanarak yavaşça rahim ağzını (serviks) açacaktır.

Serviks açıldıktan sonra bir küretle, bir emme tüpüyle veya diğer özel araçlarla rahimdeki doku alınır. Hekiminiz histereskop adı verilen kameralı özel bir aletle rahiminizin içine bakmak isteyebilir. Histereskop rahim içinin büyütülmüş olarak televizyon ekranından görülmesini sağlar.

D&C güvenli midir?

D&C çoğu zaman güvenlidir. Bazen işlem esnasında veya hemen sonrasında komplikasyonlar oluşabilir. Bazen de komplikasyonlar uzun süre boyunca görülmeyebilir. Olası komplikasyonlar şunlardır:

Uterin perforasyonu, cerrahi bir aletle rahimde kazara yapılan bir deliktir. Gerçi ender olarak bu durum doğumdan sonraki kanamayı kontrol etmek için D&C yapıldığında daha çok yaşanmaktadır. Hekim genellikle rahimin perfore olup olmadığını hemen anlar. Bazen uterin perforasyon D&C anında açıkça belli olmayabilir. Bu durumda ek bir cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Laparoskop; rahimin etrafındaki organların hasar alıp almadığını görmek için küçük kesilerle yerleştirilir. Bu organlardan herhangi biri zarar görmüşse, cerrahiyle düzeltilmesi gerekir.

Enfeksiyonlar D&C sonrası oluşabilmektedir. D&C sırasında gebe değilseniz bu komplikasyon çok nadir görülür. D&C öncesi hamile olan kadınların % 10’ unda genellikle işlemi takiben 1 hafta içerisinde enfeksiyon oluşabilmektedir. Cinsel ilişkiye bağlı bir enfeksiyon olabilir (klamidya veya gonore gibi) veya işlem esnasında veya sonrasında vajinadan rahime geçen bakterilere bağlı olabilir. Belirtiler vajinal akıntı, uterin kramplar veya ağrı ve ateştir. Bu belirtiler mevcutsa bir an önce hekime görünmelisiniz. Bu enfeksiyonlar genellikle uzun süreli değildir.

Bazı durumlarda enfeksiyon; rahimde, tüplerde veya yumurtalıklarda yara dokusu oluşturarak gelecekte gebe kalmanızı zorlaştırabilir.

Yapışıklık oluşumu (rahimde) D&C yapılan kadınlarda nadir görülen bir komplikasyondur. Bu Asherman Sendromu olarak adlandırılır. D&C düşük sonrası, gebelik sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra yapılırsa yapışıklık oluşumu riski çok daha fazladır. En yaygın belirti, çok hafif veya atlanan adet periyotlarıdır. Rahimde yara dokusu varsa gebe kalmada zorluk veya tekrarlayan düşükler olabilmektedir. Bu durumu tedavi etmek için yara dokusu ameliyatla alınır. Bu ameliyat histereskopla yapılmaktadır.

Diğer nadir komplikasyonlar, servikste yırtılmalar, uterin kanama ve anestezi reaksiyonlarıdır. Bu komplikasyonlar genellikle ameliyat esnasında oluşmaktadır.