Seksüel disfonksiyon yaygın olarak görülmektedir: kadınların % 43’ ünde, erkeklerin % 31’ inde en az bir semptom görülmektedir. Bir çiftin kısırlık sorunu olduğunda, belli zamanlarda yapılması gerekeceği için seksüel ilişkileri daha fazla dile getirilebilmektedir. Böylece seksüel aktivite eğlenceden ziyade üreme için yapılan kontrollü bir aktivite haline dönüşebilmektedir. Bu nedenle de seksüel problemler ortaya çıkabilmektedir.

Seksüel disfonksiyon nedir?

Doktorlar normal seksüel fonksiyonu üç aşamayla sınıflandırmaktadırlar: istek (seks yapmak istersiniz), uyarılma (vücudunuzda seks yapmanızı sağlayan fiziksel değişiklikler olur) ve orgazm. Sağlığınız, ilişkiniz veya seks hakkındaki fikirleriniz bu aşamalardan herhangi birinde probleme neden olduğunda seksüel disfonksiyon meydana gelir. Seks sırasındaki ağrı da seksüel disfonksiyona neden olabilmektedir (özellikle kadınlarda).

Erkeklerde seksüel disfonksiyon:

Erkeklerdeki en yaygın seksüel problem ereksiyon bozukluğudur (penisin sertleşmemesi ya da sert kalmaması). Çoğu medikal durum ereksiyon bozukluğuna yol açabilmektedir: yüksek kan basıncı, diyabet, kan damarı hastalıkları, mesanenizi veya genital organlarınızı etkileyen ameliyat, sinir hastalığı veya hasarı, hormonal problemler, depresyon. Bazı ilaçlar da ereksiyon bozukluğuna neden olabilmektedir.

Erkeklerde bir diğer seksüel disfonksiyon da ejekülatuvar bozukluktur (orgazm sırasında erkeğin semen salamaması).

Kadınlarda seksüel disfonksiyon:

Seksüel bozukluğu olan kadınlarda seksüel istek düşük, uyarılmada zorluk veya orgazma ulaşmada zorluk olabilmektedir. Bu bozukluklara çoğu fiziksel veya fizyolojik problem neden olabilmektedir.

Kadınlar seks sırasında ağrı hissedebilmektedirler (bu duruma disparöni adı verilir). Endometriyozis gibi hastalıklar veya kadının dış genital organlarını etkileyebilen bazı hastalıklar disparöniye neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda vajinusmus adı verilen bir ağrı hastalığı bulunmaktadır (vajinanın etrafındaki kasların kasılarak vajinanın kapanmasına neden olan bir durumdur).

Doktorlar seksüel bozukluğu nasıl teşhis eder ve nasıl tedavi ederler?

Doktor fiziksel muayene yapar ve sağlık ve seksüel geçmişiniz ile ilgili sorular sorar. Vücuttaki önemli kimyasallar (hormonlar) sekse olan ilginizi ve seks yapabilmenizi etkileyebilmektedir. Doktor bu hormon seviyelerinin çok yüksek veya düşük olup olmadığını tespit etmek için ölçülmesini isteyebilmektedir. Bazı ilaçlar da probleme yol açabildiği için alınan ilaçları da soracaktır.

Seksüel bozukluk tespit edildiğinde tedavi gerekebilmektedir. İlaçlar veya ameliyat fiziksel veya medikal problemleri tedavi etmektedir. Eğer problem psikolojik veya ilişkinizle ilgili ise doktor partnerinizle veya seks terapisti ile konuşmanızı önerebilmektedir.

Seksüel Bozukluk ve Kısırlık

Seksüel bozukluk hamile kalma konusunda problemlere (kısırlığa) neden olabilmektedir. Fakat aynı zamanda gebe kalmaya çalışmak da seksüel bozukluğa neden olabilmektedir.

Bir kısırlık nedenidir:

Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız doğru zamanda seks yapmalısınız. Seksüel aktivite için doğru zaman yumurtanın yumurtalıktan salındığı zamandır (ovülasyon, yumurtlama). Ereksiyon bozukluğu veya boşalma bozukluğu olan erkekler partnerlerinin gebe kalmasının sağlayamazlar.

Kısırlığın bir sonucudur:

Kısırlık tedavileri stresli olabilmektedir. Tedavilerin bir parçası olarak siz ve partnerinizin belli zamanlarda seks yapması gerekebilmektedir (hoşunuza gitmese bile). Tedavi için almanız gereken bazı ilaçlar da seks yapmanızı zorlaştırabilmektedir.

Tüm bunlar çiftlerin seksüel ilişkileri için kötü olabilmektedir ve seksüel bozukluğa yol açabilmektedir. Gerekli olduğu için boşalmak zorunda hisseden erkeklerde ereksiyon bozukluğu olabilmektedir. İki partnerde de seksüel istek daha az olabilmektedir.