Fallop tüpü yumurtalığı rahime bağlar ve döllenme fallop tüpünde gerçekleşmektedir. Gebe kalamama nedeniniz fallop tüpünüzse doktorunuz durumu düzeltmek için seçenek olarak cerrahiyi önerebilir.

  • Tüplerime ne zarar vermiş olabilir?

Enfeksiyonlar, cerrahi ve endometriyozis gibi diğer hastalıklar neden olabilmektedir. Tüpler aynı zamanda adezyonlar veya yara dokuları nedeniyle de zarar görebilir veya tamamen tıkanabilirler.

Enfeksiyonlar genellikle cinsel yolla bulaşabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan en yaygın iki enfeksiyon klamidya ve gonore’dir. Çok ender olmakla birlikte tüberküloz da tubal hastalığa neden olabilmektedir. Apandisit sonrası tubal enfeksiyon gelişebilir. Cerrahi ya da endometriyozis de tüplere zarar verebilir.

  • Hasar nasıl giderilebilir?

Cerrah tüp ve yumurtalık arasındaki yara dokularını almayı deneyecektir. Eğer bir ya da iki tüp de tamamen tıkalıysa cerrah tüpü açacaktır.

Ameliyattan önce doktorunuz hasarı tespit etmek ve hangi tip cerrahiye ihtiyaç olduğunu belirlemek için tüplerinizi histerosalpingogram veya ultrasonla değerlendirecektir. Rahime doğru özel bir sıvı enjekte ederek sıvının tüplerden geçip geçmediğine bakılır.

Cerrahi; laparoskopi veya laparotomi olmak üzere iki yoldan biri ile yapılabilir. Laparoskopide açılan küçük bir kesiden kamera yerleştirilir. Ameliyat açılan diğer küçük kesilerden yerleştirilen küçük aletlerle yapılır. Geleneksel açık prosedürde (laparotomide) ameliyat geniş bir kesi boyunca yapılır.

  • Gebe kalabilecek miyim?

Eğer tüpleriniz çok fazla hasarlı değilse, kendiliğinden gebe kalabilmenizde ameliyat yardımcı olabilmektedir. Eğer yaşınız gençse ve partnerinizin sperm değerleri de sağlıklı ise ameliyat sonrası gebe kalma şansınız yüksektir.

Eğer hasar fazla ise gebe kalabilmek için kısırlık tedavisine ihtiyaç duyabilirsiniz. In vitro fertilizasyon (IVF) tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu prosedürde sizin yumurtanız ve partnerinizin spermi laboratuvar ortamında birleştirilir ve daha sonra döllenen yumurta rahime yerleştirilir.

  • Tubal cerrahinin riskleri nelerdir?

 Tubal cerrahi sonrası en büyük risk, tubal (ektopik) gebelik oluşması olasılığıdır. Tubal gebelik çok ciddi bir sağlık problemidir. Genellikle tubal hastalık veya tubal cerrahi sonrası oluşabilmektedir. Döllenen yumurta rahime doğru ilerlemeyip tüpte kalmakta ve orada büyümeye başlamaktadır. Tüp, bebek için çok küçüktür ve gebelik orada ilerlemeye devam ederse, tüp patlayabilir. Bu durumda annenin iç kanaması olabilir ve hatta ender de olsa ölebilir. Bu nedenle tubal cerrahi veya tubal hastalığınız varsa gebe olduğunuzdan şüphelenir şüphelenmez doktorunuza bunu söylemelisiniz.

Diğer riskler; kanama, diğer organların hasarı veya anesteziye geliştirilen reaksiyonlardır.

 

 

Eğer…

 

Ameliyat sonrası gebe kalma şansınız…

Tüpler ve yumurtalıklar arasında çok az adezyon mevcutsa Daha fazladır
Tüpler ve yumurtalıklar arasında çok sayıda kalın adezyon mevcutsa Düşüktür. Bu nedenle IVF tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Tüp tıkalı ama diğer açılardan sağlıklı ise

 

Yaklaşık olarak % 20 – % 30 arasındadır
Tüp tıkalı ve sıvı ile dolu (hidrosalpenks) ise Düşüktür. IVF tedavisi işe yarayabilir ama başarı şansını arttırmak için tüplerin alınması veya ameliyatla tamamen tıkanması gerekebilir.