Dış gebelik nedir?

Gebe kaldığınızda embriyo (döllenmiş yumurta) tüpten embriyonun yerleşeceği ve büyüyeceği rahiminize doğru ilerler. Dış gebelik, embriyo rahimin dışında bir yerde büyüdüğünde oluşur. Bu, genelde tüplerden birinde olur fakat yumurtalıkta, serviks veya karın boşluğunun herhangi bir yerinde de olabilir. Dış gebelik tedavi edilmediğinde, hayatı tehdit eden çok tehlikeli bir durumdur.

Dış gebeliğe ne sebep olur?

Dış gebelik geçiren çoğu kadının belirgin risk faktörleri yoktur. Bununla birlikte eğer;

  • Pelvik bir ameliyatınız varsa
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hikayeniz varsa
  • Endometriyozisiniz varsa
  • Sigara içiyorsanız
  • Kısırlık tedavisi görüyorsanız dış gebelik riskiniz vardır.

Doktorlar dış gebeliği nasıl teşhis ederler?

Kan testi ve ultrasonla hekiminiz dış gebeliği belirleyebilir. Kan testi gebelik hormonundan (hCG) kanınızda ne kadar miktarda olduğunu ölçmektedir. Bu kan testi, seviyelerin uygun bir şekilde yükselip yükselmediğini belirlemek için birkaç defa yapılabilir. Gebeliğinizin rahim içinde mi yoksa dışında mı olduğu ultrasonla kontrol edilir.

Doktorlar dış gebeliği nasıl tedavi ederler?

Dış gebelik üç şekilde tedavi edilebilir:

  • Metotreksat

Metotreksat, dış gebeliğin gelişimini durduran bir ilaçtır. Doktorunuz bu ilacı size enjeksiyon yoluyla verir. Metotreksatın işe yarayıp yaramadığını belirlemek için bir dizi hCG testi yaptıracaktır. Doktorunuz sizi hCG seviyesi sıfırlanana kadar takip edecektir. Dış gebelik yeterince erken teşhis edilmişse, yaklaşık % 90’ı bu şekilde takip edilebilmektedir.

Metotreksat enjeksiyonundan sonra alkol, vitamin, ibuprofen gibi ilaçlar ve folat ve folik asit içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ağız yaraları gibi yan etkileri olabilmektedir.

  • Laparoskopi

Laparoskopi minimal invaziv cerrahi olarak adlandırılır çünkü doktor küçük kesiler yapmaktadır. Bir kesiden küçük bir kamera yerleştirilir ve böylece doktor dış gebeliği görebilir. Küçük aletlerle de dış gebelik materyalini alır. Tüp zarar görmüşse doktor tüpü de alabilir.

  • Laparotomi

Laparotomi karından açılan kesiyle yapılmaktadır. Çoğu kez dış gebelikten kaynaklanan aşırı kanama gibi acil durumlarda laparotomi ile müdahale edilir.

Komplikasyonlar olacak mı?

Tedavi edilse de dış gebelik hayatınızı tehdit edebilecek fallop tüpü yırtılmasına neden olabilir. Eğer pelvik, karın veya omuz ağrınız olursa doktorunuza veya hastaneye gidin. Tüp yırtılması olmuşsa acilen ameliyata ihtiyacınız olacaktır.

Dış gebelikten sonra gebe kalabilecek miyim?

Dış gebelik geçirdiyseniz, yeniden gebe kalmanız zor olabilir. En az % 10 – % 15 oranında yeniden dış gebelik olma riski vardır. Çoğu zaman tedavi sonrası tüpünüz açık kalacaktır ve % 60 oranında bebek doğurma şansınız olacaktır. Kısırlık testleri ve tedavileri gebelik için şansınızı arttırabilmektedir.